Alkoller kimyasal olarak hidroksil
grubu içeren hidrokarbonlardır. Birçok alkol çesidi bulunmaktadır. Bunlardan
ikisi,etilalkol (etanol) ve metilalkol (metanol), en basit ve birçok
yerdekullanımı en yaygın olan alkollerdir.

Alkollü içkilerde bulunan etilalkol, üzüm, arpa, erik,
şeker kamışı v.b. birçok şekerli bitkiden elde edilir. Etil alkol, genelde bu
besinlerdeki şekerin mayalar ilefermentasyonu ve diger yöntemlerle oluşur.
Alkol yüzdeleri birada 4-8, şarapta 9-12, rakı, votka, viski, cin ve rom gibi içkilerde;
ise 40-45olarak bulunur. İçkilerle alınan alkol hızla kana karışarak
vücüdun diğer kısımlarına yayılır, bunun %20’si mideden, geri kalan kısmı
iseince bağırsaklardan emilir. Alınan alkolün %90 kadarı karaciğerde
yıkımauğrarken, diger kısmın çoğu da solunum, terleme ve idrar yoluyladeğişime
uğramadan vücuttan atılır, bu uzun bir zaman alir. Dolayısıyla kahve içimi,
vücut egzersizleri gibi yolların, alkolün vücuttaki etkisüresini kısalttığı
düşüncesi pek doğru değildir.

Geçmişte alkolün “yaşam iksiri “olduğuna ve yaşamı uzattığına
inanılırdı. Ancak zaman geçtikçe bu inanışın doğru olmadığı kanıtlandı.

Alkol merkezi sinir sistemini baskılayarak sakinleştirir ve bilinç durumunu da
değiştirir. Çok fazla içildiğinde alkol öldücü bir zehir olabilir. Alkol, bir
gram yağın içerdiği kaloriden biraz daha az kalori içerdiğinden teknik olarak
bir besin maddesidir.

Ne yazıkki milyonlarca insan aşırı miktarlarda alkol tüketmektedir.lnsanların
büyük çoğunluğu genç yaştan başlayarak alkol kullanmaktadır. Bu insanların bir
bölümünün alkolizm tedavisi görüyor olması da olayın acı tarafıdır.

Alkolizm önemli bir sosyal.ekonomik ve halk sağlığı sorunudur. Alkol nedeniyle
oluşan üretim kaybı ve sağlık harcamaları milyarlarca lira tutmaktadır.
Kazalara bağlı ölümlerin,intiharların ve cinayetlerin yarısından fazlası ve
trafik kazalarına bağlı ölümlerin yarısından biraz daha azı alkolle
ilişkilidir. Alkole bağlı iş kazaları, yaralanma ve hastalıklar nedeniyle
oluşan iş günü kayıpları, mali kayıpların doğrudan görünmeyen bölümüdür.

Vücudunuz alkolde bulunan kalorilerin çoğunu enerji olarak
kullanır veya yağ dokusuna çevirir.

Alkollü içeceklerin içindeki kaloriyi hesaplamak için önce etiketini okuyun.
Eğer içeceğiniz votka veya viski gibi damıtık bir içkiyse alkol derecesi
(proof) kaçtır? Eğer şarap ise alkol yüzdesi kaçtır?

Alkol derecesi 100 (100 Proof) olan bir içki yüzde 50 alkol içerir. “Alkol
Derecesi(Proof)” alkol yüzdesinin iki katıdır. Şarapta ise genellikle
alkol yoğunluğu yüzde 10 dur (alkol derecesi 20; ancak bu sistem şaraplarda
kullanılmaz). Biraların alkol içeriği etiketinde nadir olarak belirtilir.
Birada genellikte yüzde 4-5 alkol bulunur (alkol derecesi 8-10)

Tatlı şarap ve biranın
içeriğinde bulunan şeker ve karbonhidratların, alkolün verdiği kalorinin 1/4 ü
veya yarısı kadar daha ek kalori vereceğini unutmayın. “Hafif
(light)” biralarda daha az karbonhidrat ve alkol bulunur.